Днес е световен ден за борба с рака

Днес е световен ден за борба с рака
Днешният 4 февруари се отбелязва като Световен ден за борба с рака.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване. 


Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът за т. нар. пасивни пушачи. Все по-често се дискутира значението на физическата активност и наднорменото тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии. 


Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при специалист. 


Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение и се прецизира лъчетерапията, за да не се увреждат здрави тъкани. 


Усилията са насочени към удължаване на преживяемостта чрез ранното откриване, първичната и вторичната профилактика, както и прилагането на единна терапевтична програма, основана на резултатите от международни многоцентрови проучвания. Министерство на здравеопазването реализира проекта „Спри и се прегледай”, който дава началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации - рак на шийката на матката, рак на млечната жлеза и рак на колона и ректума.


Източник: marica.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари