Почти година след първоначалния арест обвиняем за убийство остава задържан под стража

Почти година след първоначалния арест обвиняем за убийство остава задържан под стража
Венцислав А., привлечен като обвиняем за умишленото убийство на приятеля си от детинство Явор, ще остане в следствения арест, въпреки че измина почти година след първоначалния му арест.

Състав на Варненския апелативен съд определи като неоснователна жалбата на защитата срещу определение на Окръжен съд – Варна от края на януари тази година, с което спрямо Венцислав е била потвърдена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.


Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че на 14 февруари 2018 пред блок 404 на варненския квартал „Владислав Варненчик“ е бил намерен мъж в безпомощно състояние. На път за болницата 34-годишният Явор починал. Няколко дни по-късно като обвиняем за убийството е бил привлечен Венцислав А. След излизане на резултатите от първите експертизи, първоначалното обвинение, с което Венцислав е бил привлечен като обвиняем, е било преквалифицирано от прокуратурата в умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. В началото на тази година разследващите са повдигнали и второ обвинение спрямо обвиняемия - за извършване на хомосексуални действия.


Почти година след първоначалния арест на Венцислав А., съставът на Апелативен съд – Варна намира, че събраните доказателства потвърждават категорично обоснованото предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението. За умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, законът предвижда сурово наказание – от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. 


Твърденията на защитата, че срокът на задържане е неразумен, че няма реална опасност Венцислав да се укрие или да извърши престъпление не се споделят от въззивната апелативна инстанция. Съдът отчита естеството на престъплението, начина на извършването му, мястото и обстоятелствата, при които е открит Явор. Споделя се и извода на първата инстанция, че тежестта на наказателната репресия може да мотивира обвиняемия да се укрие от закона.


И за този съд е реална опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение Венцислав да извърши престъпление. Припомняме, че от миналата година в кориците на делото има гласни свидетелства затова, че лица, които са свидетели по делото са били на свиждане на обвиняемия, а друг свидетел е бил заплашван по телефона, за да дава показания, които да оневинят Венцислав. Тези обстоятелства са принудили разследващият екип да наложи забрана за кореспонденция и за телефонни разговори на обвиняемия за времето от 10 октомври 2018 г. до окончателното приключване на разследването. Със същото разпореждане са забранени и свиждания на Венцислав с лица извън кръга от близки и роднини.


Въпреки продължителния срок на задържане под стража и Варненският апелативен съд намира, че законът не е нарушен. Нещо повече. С оглед на обстоятелството, че разследването е във финалната си част и се очаква само заключението на ДНК експертиза, въззивният съд напълно споделя необходимостта от наложената от ОС – Варна 2-месечна забрана, в който ново искане за изменение на мярката за неотклонение е недопустимо, освен ако искането се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия. Последното може да се установи само със СМЕ. 


Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава постоянния арест на Венцислав А., привлечен като обвиняем за умишленото убийство на приятеля си от детинство Явор, не подлежи на обжалване.


 

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари