Отглеждане на киви в България – какво трябва да знаем

Отглеждане на киви в България – какво трябва да знаем
Киви се сади напролет, есента е златното му време

Отглеждане на киви – откъде тръгва и как се открива растението? Актинидията (Actinidia) е род от повече от 70 субтропични растения, които представляват вдървеняващи се лиани, известни с красотата на листата си и уникалните си плодове. В естествена среда могат да се срещнат в Китай, но са  разпространени и в други области по света. В културното градинарство има въведени няколко вида, сред които е и китайската актинидия (Actinidia chinensis), даряваща ни с полезните плодове киви. Най-известните сортове от това растение са получени вследствие на сериозна селекционна работа от страна на новозеландеца Александър Елисън и негови колеги, които в продължение на 30 години усъвършенстват цъфтежа и плододаването на китайската лиана. Атрактивното си име плодовете получават именно в зелената страна в чест на птичката киви. Днес Нова Зеландия държи първенството по износ и отглеждане на киви в света. В Европа растението попада в средата на ХХ век, когато печели първите си почитатели в Италия и Франция.


Женските и мъжките растения – заедно


Китайската актинидия бива лиана, която достига дължина от 8 м,филизите й са тъмночервени и има едри кожести листа, които могат да достигнат до 12 см в диаметър. Кивито, подобна на лозата, цъфти през май. То бива двудомно растение и за да получите от плодовете, трябва да разполагате както с женски, така и с мъжки екземпляри. Плодовете, които се получават вследствие на кръстосаното опрашване, са до 5 см дълги и покрити с меки власинки.


Искате ли да си засадите киви в двора, първо изберете сорт, който е подходящ за региона, в който се намирате. Най-добре кивито се чувства по Черноморието, но ако полагате нужните грижи и зазимявате растенията като лозите, можете да получите полезна реколта от плодове и в другите части на страната. Ще издържи студове до – 15 градуса, но при -20 може да загине. Ако сте направили водозапасяващо поливане през есента, лианата може да издържи и по-лоши условия. Има едно правило: кивито се сади само напролет, боднете ли го в двора през есента, то няма да може да сее подготви успешно за зимата и може да загине.


Големите растения обаче се радват на златната есен. Те се наслаждават на дългия ден, което позволява плодовете им узреят в края на сезона.


Поне 2 метра между отделните растения


отглеждане на кивиПървата стъпка, която трябва да направите, да изберете мястото за лианата. Храстът е почитател на глинестите терени, но наблизо не трябва да залягат подземни води. Субстратът трябва да е богат на хумус, с рН в границите на 5-7. Мястото трябва да е заветно. Поради силното развитие на растенията, трябва да се погрижите и за осигуряването на сигурна опора.


Изкопайте ямка, която трябва да има размери поне 30 на 40 см и дълбочина от поне 40 см. На дъното насипете дренажен слой, който да даде възможност да се оттичат излишните води. Поставете растението и засипете с почва корените, като е много важно да не трамбовате. Разстоянието между отделните екземпляри трябва да е не по-малко от 2 м.


Лианата е уникално растение, но задължително ще трябва да полагате грижи за нея, ако искате тя да цъфти и плододава в двора ви. Със сигурност ще трябва да поливате и то така, че да не позволявате почвата да просъхва прекалено силно. В същото време не трябва и да прекалявате с напояването, тъй като корените на кивито са плитки и могат да пострадат от задържането на влага.


Без хлор в торовете


Важно е да торите, като започнете от втората година на отглеждане на лианата. Използвайте универсални торове, които не бива да съдържат хлор. Опората е задължителна за актинидията, можете да я качите и върху пергола като асма.


Растението се нуждае от достатъчно топлина, за да могат да узреят плодовете му преди да са настъпили студовете. След като приберете реколтата, задължително е да осигурите защита от мразовете. Младите растения се укриват с елови клонки, засипват се със слама, окапали листа, в краен случай можете да използвате и дървени стърготини. Плетовете се свалят от опората и се увиват с подходящ укривен материал. Добре е да не използвайте найлон, тъй като може да се задържи влага и клонките да загният.


Как се хваща


отглеждане на кивиЛесно е и в домашни условия да получите красиво и здраво растение на киви. Нужно е само да разполагате с добре узрели плодове, които можете да купите и от магазина. За да поникнат семената, които са скрити в плодовете, трябва да се промият в сито от плодовото месо и след това да преминат през стратификация. За тази цел трябва да ги държите във влажен пясък от 2 до 3 седмици, като температурата се поддържа в границите на 10 градуса. Мине ли този период, температурата се понижава до 4-5 градуса.


След като бъдат обработени със студ семената са готови за засяване. Сипете ги в съд за засяване – саксийка или сандъче, заедно с пясъка, в който са били стратифицирани. На дъното на съда сложете дренаж, след това напълнете със субстрат. Засейте семената и ги покрийте с тънък слой от почва, опръскайте с приятно хладка вода и затворете съда със стъкло. За да не пречи кондензът на посевите, нужно е да почиствате стъклото всеки ден.


Хваща се и от вкоренени резници


Появят ли се пониците и поникнат ли дребни растения, трябва да подготвите стръкчетата за външните условия. Това се прави с постепенно отваряне на сандъчето така, че въздухът отвън да гали нежните листа на растенията. Ще забележите, че с увеличаването на времето навън стръкчетата ще започнат да се развиват и да стават все по-големи. Укрепнат ли достатъчно, можете да ги преместите в самостоятелни саксии или пък да им отредите място в градината. След това можете да присадите на избран от вас сорт.


Има и друг начин за получаването на растения – чрез вкореняване на резници, отрязани от вече голям екземпляр, които след като се вкоренят в саднъче при подобни за семената условия, се преместват в отделни съдове и след укрепването им се садят напролет на постоянното място.


Любимите сортове за отглеждане на киви


– „Хейуърд“ – един от най-едрите сортове киви, растенията на който изискват достатъчно място. Дава най-обилна реколта. Расте в условията на субтропичен климат и изисква сорт-опрашител;


– „Бруно“ – дава по-малка реколта, растенията имат умерен растеж. Листата са продълговати, заострени, плодовете също са с удължена форма. Сортът не е способен на самоопрашване;


– „Монти“ – най-дребният сорт, който се отглежда за домашни нужди или технически цели. Листата са едри, растенията саа силни и изискват постоянна резитба. Нуждае се от сорт-опрашител;


– „Абът“ – растенията от този сорт не могат да понесат голямо натоварване с плодове, затова трябва да се провежда редовна резитба.

Източник: Agrozona.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари
Още
С 12,9 млн. лева е увеличен бюджетът по подмярка за млади земеделски стопани
С 12,9 млн. лева е увеличен бюджетът по подмярка за млади земеделски стопани
Започна приемът на заявления за инвестиции в растениевъдството
Започна приемът на заявления за инвестиции в растениевъдството
16 храни, които повишават имунитета
16 храни, които повишават имунитета
Цикорията разкрива още от тайните си, полезни за здравето
Цикорията разкрива още от тайните си, полезни за здравето
Европейският съюз прие нов регламент за използването на торове в земеделието
Европейският съюз прие нов регламент за използването на торове в земеделието
Продукти, които не трябва да се мият преди готвене
Продукти, които не трябва да се мият преди готвене
Тютюневият прах гони много вредители
Тютюневият прах гони много вредители
Пригответе си полезен тор от коприва
Пригответе си полезен тор от коприва
Топ 5 на най-добрите цветя за градината на балкона
Топ 5 на най-добрите цветя за градината на балкона
Кога е най-добре да изнесете тиквичките
Кога е най-добре да изнесете тиквичките
Семейна мини мандра произвежда качествени продукти от планинско мляко
Семейна мини мандра произвежда качествени продукти от планинско мляко
Въвеждат 63 нови площадки за защита от градушки
Въвеждат 63 нови площадки за защита от градушки
4 каприза управляват крушата
4 каприза управляват крушата
От днес приемат заявления за застраховка на земеделска продукция
От днес приемат заявления за застраховка на земеделска продукция
Картофите и доматите поскъпват, ябълките запазват цената си
Картофите и доматите поскъпват, ябълките запазват цената си
ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОТ КАТЕГОРИЯТА