EFSA забрани употребата на вредни добавки в храните

EFSA забрани употребата на вредни добавки в храните
Нови норми за употребата на хранителни добавки в храните действат в страните-членки на Европейския съюз от 2018 г.

Това стана, след като през миналата година бяха направени важни изменения в Регламент 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета за употребата на добавки в храните.


Вредните Е-та в сладкишите


Редица опасни за здравето подсладители е забранила Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Това са вещества, които се използват във фини печива и са следните: Е950 ацесулфам К, Е951 аспартам, Е952 цикламова киселина и нейните натриеви и калциеви соли, Е954 захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли, Е955 сукралоза, Е959 неохесперидин DC, Е961 неотан, Е962 сол от аспартамацесулфам, Е969 адвантам.


Вписванията на тези добавки във фини печива следва да бъдат заличени. Това каза проф. Йордан Гогов по време на конференция, организирана от Съюза по хранителна промишленост и посветена на актуалните проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейската нормативна уредба.


Забраняват консерванта Е203


Нова оценка на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) показва, че липсват достатъчно данни за генотоксичността на консерванта Е203 калциев сорбат в храните. Поради това EFSA не е в състояние да потвърди безопасността на веществото, следователно се счита, че то следва да бъде заличено от списъка на одобрените добавки в храните, докато не станат налични необходимите доказателства за неговата безвредност.


Употребата на овкусителя Е957 талматин е разрешена само в чипсове и снаксове на картофена, зърнена или брашнена основа.


По-малко стабилизатори в сосовете


Стабилизаторът Е476 полиглицерол полирицинолеат, известен също като животински лецитин, който се влага в емулгирани сосове, трябва да се използва в максимална доза от 25 мг дневно на килограм телесно тегло. Също така е установено, че при максимално количество на добавката от 4 000 мг/кг в емулгирани сосове няма да доведе до надвишаване на дневния допустим прием.


Ниско заместена хидроксипропилцелулоза може да се използва в хранителни добавки, различни от подобрители и оцветители, както и в добавки предлагани в твърдо състояние, включително ампули, таблетки, с изключение на формите за дъвчене. Нормата е 20 000 мг само за хранителни добавки под формата на таблетки.


Всяка година нови правила


Изменение има и при групата на галатите. След новата оценка на EFSA записите се коригират, като се заличават добавки различни от оцветители и подсладители Е313 октил галат и Е312 до децил галат.


Всяка година излизат нови данни за веществата в храните, което налага промени в нормативната уредба, отбеляза проф. Гогов. Може да бъдат разрешени нови стойност на хранителните добавки или да отпадат определени вещества, които вече не са актуални за употреба или за които няма доказателства за безвредност. Това законодателство се прилага директно от страните-членки на ЕС и производителите трябва да внимават и да спазват новите изисквания.

Източник: Agrozona.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари