През март Ботаническата градина на БАН се превръща в Царството на орхидеите

През март Ботаническата градина на БАН се превръща в Царството на орхидеите
Повече от 500 цветя може да се закупят от оранжериите на градината

От 2 до 30 март Ботаническа градина на БАН  ще се превърне в Царството на орхидеите. Тематичната изложба за красивите екзотични цветя ще бъде отворена всеки ден от 10 до 17 часа, а след 12 март до 16 часа от вторник до неделя. Специалистите от най-старата ботаническа градина у нас ще изнасят беседи за растенията от сем. Салепови на 2,3,4, 9 и 10 март от 12 и 15 часа.


Семейство Салепови (Орхидеи) е едно от двете най-богати семейства сред цветните растения, с над 5% от всички тях. Орхидеи се срещат на всички континенти, някои преминават границата на Полярния кръг, други се изкачват над 5000 м надморска височине, а няколко са се приспособили към подземен живот. Най-много и най-разнообразни са в тропиците. За ботаниците те са интригуващ обект за изследване, за природолюбителите–приоритетни за опазване, но за повечето хора орхидеите са символ на красота и оригиналност.


У нас също се срещат орхидеи. Растенията у нас обаче не са епифити, т.е. не живеят прикрепени към други организми. Около 70 вида орхидеи са установени у нас, като най-популярната е т.нар. венерина пантофка.


Ванилията си остава най-известната орхидея по света. От нея се извлича и популярната подправка за сладкарството.


В момента цъфтят орхидеи пеперуди, синята ванда, цимбидиуми, катлеи и дендробиуми. Може да се порадвате и на цъфтящите стрелиции, ароматен жасмин, син угандски клеродендрон и др.


Любителите на цветята имат възможност да си закупят повече от 500 вида растения, които са отгледани в оранжериите на ботаническата градина.

Източник: Agrozona.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари