Повече зърно на по-ниски цени очаква ЕС през 2019 г.

Повече зърно на по-ниски цени очаква ЕС през 2019 г.
Очакваната реколта от зърно в ЕС ще бъде значително по-голяма от предходната и това ще се отрази на изкупната цена.

Прогнозата е на анализаторите на международните пазари за зърно и важи в случай, че времето не поднесе неочаквани изненади.


В първата си прогноза за реколтите от зърнени култури анализаторите на Европейската комисия пишат, че има увеличение на засетите площи в ЕС с мека и твърда пшеница, царевица и ръж.  Свиване има при площите с ечемик, овес и тритикале. Заради лошите климатични условия през есента на 2018 г. засетите с рапица площи са по-малко.


Реколтата от зърнени култури в ЕС през стопанската 2018/19 година, според анализаторите на Комисията, се очаква да бъде 309 млн. тона, което би било 19 млн. тона или 6 % повече в сравнение с предходната година. Това би била третата по големина реколта, регистрирана някога в ЕС и ще доведе до повишаване на износа.


Площите с мека пшеница ще се увеличат с близо 850 000 ха до 23,1 млн. ха. Средните добиви се оценяват на 5,9 т/ха. Реколтата ще бъде близо 141 млн. т., което би било ръст с 12 млн. тона. или 9 %. Износът на мека пшеница ще нарасне със 7,5 млн. тона до 25,5 млн. тона, което би било ръст с над 40%. Цената за тон се очаква да бъде 174 евро. Актуалната цена на пшеницата от януари 2019 г. е с 26 по-ниска и възлиза на 181 евро за тон.


При царевицата и фуражния ечемик от новата реколта се очакват много по-ниски цени от тези през текущата пазарна година. При рапицата не се очаква промяна в изкупните цени и те ще останат ниски, тъй като реколтата ще бъде също толкова малка, колкото и прибраната в ЕС през 2018 г. , предава agrarheute.com.

Източник: Agrozona.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари