4 каприза управляват крушата

4 каприза управляват крушата
Крушовите насаждения са все по-рядко срещани у нас, особено що се отнася до интензивно и мащабно производство, тъй като културата има високи изисквания към условията си на живот.

В градината обаче овощарите с успех могат да отговорят на всички претенции на дървото.


Крушата, в зависимост от сорта, има неравномерен цъфтеж, който се определя от температурата на въздуха. Поради факта, че по-ранните сортове цъфтят по-рано, те могат да бъдат „излъгани“ от бързите затопляния в началото на пролетта и при повратни студове да пострадат. При образуване на цветните пъпки измръзвания могат да се получат и при температури под минус 2-4 градуса, а младите завръзи да окапят и под минус 1 градус в зависимост от това колко дълго време е продължило влиянието на студа.


Светлината също е определящ фактор за качеството на прибраната от крушовите дървета реколта. Добре е да не сгъстявате насажденията и да провеждате редовна резитба на короната, която да гарантира осветяване на всички части в нея.


Изискванията към влагата при крушовите сортове биват различни. При ранните, които обикновено дават плод през лятото и са присадени на семенни подложки, жаждата е по-голяма през първите 2-3 години след засаждането, когато се развиват активно корените. Присадените на дюлева подложка круши и късните сортове обикновено изискват отглеждането на поливни условия. Трябва да имате предвид обаче, че и излишната влага не е подходяща за тези дървета. При избор на място трябва да се съобразите с нивото на подпочвените води, тъй като има опасност от задушаване на корените. За семенни подложки влагата трябва да е на повече от 1,5-2 м, а при дюлева подложка – на 1 м.


Към почвите крушата проявява сериозни претенции. Типът на субстрата може да е различен, важното е да е пропусклив, хранителен и дълбок. За семенните подложки не са подходящи тежките глинести терени. Не се предпочитат и много леките, песъчливите места. На бедни почви плодовете са дребни и с изразена зърнеста структура. За семенните подложки най-добрата реакция е слабоалкалната, докато за дюлевите – може и варовита.


Торене може да се направи предпосадъчно с оборски тор, като през годината се внасят и минерални вещества.

Източник: Agrozona.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари