Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита

Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита
24 октомври е Световен ден за борба с полиомиелита или наричан още детски паралич

Острото инфекциозно заболяване се характеризира с изменения на сивото вещество на гръбначния мозък и висока смъртност. Предимно са засегнати деца от една до петгодишна възраст. 


През 1954 година Алберт Сабин изпробва жива ваксина в профилактиката на заболяването и се въвежда имунизация на населението.


Ротари е организацията, която през 1979 година започва масови имунизации срещу заболяването, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива Полио Плюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем.


През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация,УНИЦЕФ, фондация Бил и Мелинда Гейтс, правителствени агенции и корпорации.


От 350 000 случая годишно през 1988, през 2016 случаите на полиомиелит в трите ендемични страни – Нигерия, Афганистан и Пакистан са сведени до 37.


Постижението трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът е поразявал хората от най-ранни цивилизации, тъй като съществува от хилядолетия.

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари