Днес е Световният ден на мозъка

Днес е Световният ден на мозъка
Днес отбелязваме Световния ден на мозъка. По този повод ви представяме няколко интересни факта за него.

Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама, с напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки - 2049 грама. 


Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Образователната активност го кара да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиването му. 


Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%. 


Най-високият коефициент на интелигентност в света има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет - той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр). 


В нашето ежедневие ние използваме не повече от 5-7% от възможностите на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари