Започна фестивалът на балканската скара "Варна мези"

Започна фестивалът на балканската скара "Варна мези"
В периода от 4-ти до 8-ми юли в Морската градина във Варна под Пантеона ще се проведе фестивалът на балканската скара „Варна мези“.

Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития - зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по: футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, за по-възрастните и множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.


Тази година събитието поставя като акцент в програмата и цялостната визия патриотизмът и любовта към българската история и култура.


За първи път на фестивала ще се включи пътуващото читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.


За най-малките посетители предвиждаме „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението, под формата на игра ще ги запознаем бойната подготовка на едновремешните хайдути, ще ги научим как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна, също като едно време, а в модулът „Познавам ли моята България” децата ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.


Всеки ден на сцената ще се провежда „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от публиката и победителят печели голяма награда.


В модулът „Най-доброто от Варна" отново ще отстъпят сцената на младите таланти на града, а вечер програмата ще завършва с големи концерти на любими балкански изпълнители.

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари