Разбиране на оптиката: как очилата и лещите работят за подобряване на зрението

Разбиране на оптиката: как очилата и лещите работят за подобряване на зрението
В сферата на оптиката има два основни метода за коригиране на проблеми, свързани с очното здраве. Традиционният от тях са именно очилата – познат конвенционален метод за лечение на очни заболявания.

Лещите са сравнително нов подход за коригиране на проблеми, свързани с очното здраве. Те се различават с това, че са незабележителни и малки, но също толкова ефективни в процеса на лечение.


Изборът на метод за коригиране на проблеми със зрението зависи от правилното познаване на спецификите, предимствата и недостатъците от носенето на очила и лещи.


Ето какво трябва да знаете за очилата и лещите:


Очила


Очилата са ефективен метод за подобряване на зрението. Тяхното действие се дължи на стъклата, които са съответно предназначени за покриване на различни цели по време на носене. Стъклата се предписват по рецепта на специалист, който предварително е инспектирал състоянието и проблемите на очите.


Диоптричните очила за носене с диоптър за далече се носят при необходимост за корекция на зрението само за едно разстояние. Те са подходящи в случай на късогледство или астигматизъм, като те коригират зрението и осигурят видимост само в рамките на дистанцията по предписание


Очилата със стъкла за близо разстояние осигуряват добра видимост на очите на близка дистанция. Те осигуряват добра видимост в рамките на установената дистанция и служат за коригиране на зрителната неспособност за виждане отблизо.


Съществуват и прогресивни очила, които имат специализирани стъкла за перфектно зрение на всички разстояние. Те представляват компактно и функционално решение, тъй като изпълняват функциите на три чифта очила.


Лещи


Лещите се превръщат във все по-предпочитан избор за коригиране на очни проблеми, поради няколко фактора. На първо място, лещите са незабележими – те са чудесно решение за поддържане на естетиката. На второ място, лещите се слагат лесно и бързо, като някои от тях предлагат дългосрочна употреба.


Недостатъците от носенето на лещи са, че те понякога могат да предизвикат различни възпаления или дразнене на очите. В допълнение, лещите не винаги са подходящи за активен начин на живот и извършване на дейности като къпане, спане или плуване. За целта е важно да се подберат правилните видове според вида на ежедневието.


Лещите обаче проявяват същите защитни свойства като очилата. Те служат за подобряване на зрението и допринасят за лечението на различни очни заболявания, като са спомагателно средство срещу далекогледство или късогледство. В зависимост колко често се налага да ги носите, можете да подберете различни видове лещи.


Еднократните се използват само веднъж в продължение на ден. Едномесечните лещи могат да се използват в продължение на месец, като те позволяват изпълнението на по-широк спектър от дейности. Традиционните лещи се използват за шестмесечен период. Характерното при тях е, че се заменят след изтичане на периода, и позволяват свободно извършване на всякакъв тип дейности в ежедневието.


Да обобщим с няколко думи:


Контактните лещи и очилата са двата най-популярни метода за лечение на проблеми, свързани с очното здраве. Очилата са традиционен конвенционален метод, който изисква ежедневно носене. Те подобряват зрението с помощта на специализирани стъкла в зависимост от проблемите и нуждите на пациента, и консултация със специалист.


Контактните лещи са по-нов метод за лечение на проблеми с очите. Те могат също да коригират различни очни заболявания. Характерното за тях е, че са незабележими и лесни за носене. Основните видове лещи са според продължителността на употреба – еднодневни, едномесечни или многократни.


 


Източник: https://www.visionexpress-bg.com/

Споделете в социалните мрежи:

Google+