Родителите не трябва да чувстват вина- Детската скука влияе положително на въображението им

Родителите не трябва да чувстват вина- Детската скука влияе положително на въображението им
Като се започне от купуването на книжки и завърши с посещаването на различни спортове, придобиването на iPad и скъп телевизор – на какво ли не са готови родителите, за да развличат и възпитават децата си.
vistanews.ru

Става ясно обаче, че отвреме-навреме е полезно да ги оставяте сами без да правят каквото и да е. Предполага се, че липсата на въображение, което децата демонстрират например при писането на съчинение или по време на други учебни занятия, е една от негативните последици от гледането на телевизия.


Изследователи провели опит, като изучавали мисленето на децата в два града, като в единия нямало телевизия. След две години те повторили експеримента със същите деца. Ако в началото хлапетата, които не гледали телевизия се радвали на богато въображение, в момента, в който в дома им се появил синия екран, те ставали като другите деца.


Въображението на децата трябва да се развива не само като ограничаваме гледането на телевизия. Родителите винаги изпитват вина, когато детето се оплаква, че му е скучно. Но това трябва да се разглежда като възможност, а не като недостатък. Родителите трябва да участват във възпитанието на детето, но не като му предлагат готови развлечения – това не е изход. В случая на децата възрастните са нужни, за да разберат, че могат да си създават собствени развлечения. Разбира се, затова ще им бъдат нужни материали, но да не казваме всичко на готово – нека и родителите да проявят малко въображение. Ще подскажем, че обикновените вещи дават повече възможности и по-добре стимулират фантазията.


Източник:vistanews.ru

Споделете в социалните мрежи:

Google+