Разсекретиха хиляди документи за убийството на Джон Кенеди

Разсекретиха хиляди документи за убийството на Джон Кенеди
Националният архив на САЩ даде достъп до хиляди документи за убийството на 35-я американски президент Джон Кенеди, които години наред бяха засекретени.

Голяма част от досиетата на смъртта на държавния глава бяха публикувани още през 1992 г. със закон на Джордж Буш-старши – тогавашният президент. Той обаче предвиждаше друга да остане засекретена в Националния архив през следващите 25 години.


И през октомври 2017 г. този срок изтече.


Близо 2800 документи, свързани с убийството на Кенеди, вече са достъпни онлайн. За съжаление президентът на САЩ Доналд Тръмп успя да блокира разсекретяването на около 300. "Нямам избор.", заяви държавният глава. Според него пускането им би могло да нанесе "потенциално необратими щети" на националната сигурност. Те ще бъдат подложени на 6-месечно преразглеждане и ако бъдат одобрени, вероятно ще бъдат обществено достъпни през април 2018 г. 


Какво разкриват новите документи? 


The Guardian открива в архива, че 25 минути преди убийството на Кенеди британски вестник получава обаждане по телефона с препоръка да звъннат в посолството на САЩ, за да получат "голяма новина". 


Също така според документите на ФБР убиецът на Джон Кенеди е имал възможност да общува с представители на Куба и СССР, сочат документи на ФБР. Видно е също така, че обвиненият в убийството на президента Лий Харви Осуалд е бил в полезрението на тайните служби на САЩ още преди фаталния 22 ноември 1963 г.


Голяма част от света не знаеше за съществуването на тези документи, докато филмът на режисьора Оливър Стоун „Джей Еф Кей“, основаващ се на версия за правителствен заговор срещу президента, разкри наличието им във финалните надписи.


Ако смятате, че можете да разкриете мистерията около смъртта на Кенеди, вземете си отпуск и се захванете с множеството нови страници по темата.


Разсекретените документи- https://www.archives.gov/research/jfk/2017-release


Източник: Business Insider

Споделете в социалните мрежи:

Google+